sâmbătă, 13 februarie 2010

Au bebelusii ardeleni gangurit tipic ardelenesc?

Bebelusii au propriul lor mod de a se exprima. Chiar daca sunt prea mici pentru a folosi cuvintele, modul in care ei ganguresc este diferit in functie de zona in care creste copilulul.

Modul in care bebelusul gangureste este preluat prin imitatia limbajului celor din jur.

Bebelusii participa la dialog in mod pasiv, o aud pe mama vorbindu-le, aud discutiile intre parinti, intre frati. Desi limbajul bebelusilor pare indescifrabil, acest mod de a comunica a fost studiat.

Astfel copii din mai multe parti ale lumii precum Franta, Japonia si Marea Britanie, au fost inregistrati in prezenta mamelor lor gandurind. Cercetatorii au analizat cu ajutorul unui spectograf limbajul bebelusilor si au studiat cele 1047 de vocale exprimate de acestia.

Modul in care bebelusii pronuntau aceste vocale era asemanator cu modul in care se exprimau parintii acestuia.

Astfel desi nu se poate stii cu siguranta despre ce vorbesc bebelusii este cert faptul ca bebelusii sunt atenti la modul in care vorbesc cei din jurul lor si sunt influentati de accentul acestora.

In concluzie poti fi sigura ca bebelusul tau te asculta. Chiar inainte de a rosti primele cuvinte ei pot sa recunoasca caracteristicile lingvistice ale mediului in care creste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu