duminică, 14 februarie 2010

Calculatorul sau televizorul in camera bebelusilor. Ii afecteaza?

Buna ziua! As dori sa stiu in ce masura il poate afecta pe bebelus, calculatorul. De multe ori butonez calculatorul cu bebe in brate si mai mult il avem in camera noastra si nu-l deranjeaza chiar doarme foarte bine. Prietenii imi spun ca nu e voie cu calculator in camera bebelusilor, dar nu mi-au dat nici o explicatie, doar ca asa au auzit si ei. V-as ruga sa ma lamuriti daca puteti! Va multumesc!

Laura este cea care ne-a adresat aceasta intrebare la Despre-Copii.ro in sectiunea "Intrebari si raspunsuri", iar noi am decis sa nu o listam in acea sectiune ci sa o adaugam la categoria bebelusi: Bebelusi deoarece am primit de la foarte multe mamici intrebari pe aceasta tema. Sa vedem ce ne-a raspuns Ioana, Specialistul de la Centrul Medical Ioana

Raspunsul Ioanei: Este minunat ca vrei sa te informezi cat mai bine pentru bebelusul tau. Deoarece nu ai precizat varsta lui banuiesc ca e sugar. La aceasta varsta el are nevoie, in afara perioadelor in care doarme si celor in care se joaca singurel in patut si de perioade in care sa-i acorzi intreaga ta atentie si afectiune (nu impartita cu calculatorul). In aceste perioade va zambiti, ii incurajezi ganguritul, il mangai. Asa invata sa relationeze mai intai cu parintii si apoi cu ceilalti (in fata calculatorului nu invata nimic din toate astea).

Bebelusul trebuie de asemenea sa invete, chiar de la aceasta varsta, ca parintii au nevoie (dreptul) la o perioada de timp numai pentru ei (pt. activitatea sau relaxarea lor), perioada in care copilul (in patut sau in tarc) invata sa descopere si sa exploreze singur mediul (jucarii si jocuri adecvate varstei nu calculatorul sau telefonul mobil). Crescand va invata ca poate sa-si gaseasca singur activitati interesante si sa nu astepte mereu ceva de la ceilalti.

Daca bebelusul tau ar dormi singur (daca este posibil), ceea ce ar fi cel mai bine, s-ar rezolva si problema calculatorului sau mai rau a televizorului din camera copilului. Nu uita si de faptul ca privitul indelungat la ecranul calculatorului este daunator pentru ochi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu