sâmbătă, 13 februarie 2010

Cum se schimba scutecul bebelusului?


Este foarte usor sa devii expert in schimbarea scutecelor bebelusului tau – trebuie doar sa te speli pe maini, sa-ti iei urmatoarele lucruri la indemana si sa te asiguri ca tii totul la distanta de bebelus:
Un scutec nou: Daca folosesti un scutec din panza, vei avea nevoie fie de o invelitoare de scutec curata sau de ace de siguranta si de pantalonasi impermeabili.

Cele necesare pentru spalarea bebelusului: servetele umede sau, in cazul in care bebelusul tau e mai mic de o luna sau are o eruptie cutanata din cauza scutecului. Tot ce trebuie sa faci este fa folosesti cocoloase de vata si apa calduta pentru a-l curata si de un prosop mic pentru a-l usca.

Crema: Daca este necesara, pentru eruptiile cutanate cauzate de scutece (este de preferinta una care sa contina oxid de zinc)

Pudra pe baza de amidon de porumb: Daca este necesara, aceasta ar trebui aplicata intai pe mana ta, si nu scuturata deasupra bebelusului tau, pentru a nu ii intra in plamani.



Sfaturi pentru schimbarea scutecelor:
Fa din momentul de schimbat scutecul o acticitate distractiva, vorbind sau cantand bebelusului tau in timp ce il schimbi. Sau distrage-l cu muzica sau cu o jucarie, in cazul in care are nevoie de ceva linistitor.
Pana cand se desprinde cordonul ombilical, impatureste scutecul mai jos de acesta, pentru a expune zona la aer si pentru a nu-l umezi.
Arunca scutecele de plastic astfel: impatureste-le, leaga-le si arunca-le intr-o punga de plastic. Pastreaza scutecele din panza intr-o galetusa pentru scutece bine acoperita pana cand urmeaza sa le speli sau sa le trimiti la spalat. Alege o galetusa pentru scutece care sa aiba un capac cu blocare, astfel incat bebelusul tau sa nu o poata deschide.
Dupa ce ti-ai schimbat bebelusul, spala-te pe maini cu apa si sapun.
Schimbarea scutecului pas cu pas
. Daca folosesti o masa speciala de schimbat scutece, asigura siguranta bebelusului. Nu lasa nici o clipa bebelusul nesupravegheat.
2. Dupa ce ai desprins scutecul, utilizeaza-l sa stergi cea mai mare parte a scaunului, din fata spre spate. Apoi, curata urina si fecalele ramase cu un cocolos de vata ud sau un servetel umed. Daca ai folosit un cocolos de vata, tamponeaza bebelusul cu un prosop uscat. Daca schimbi scutecul unui baietel, incearca sa tii un scutec nou peste penisul lui atat de mult cat poti si indreapta-i-l in jos cand ii schimbi scutecul ca sa nu isi ude hainutele.
3. Pune-i scutecul curat. Daca folosesti scutece din panza, acestea sunt, probabil, deja impaturite si gata de utilizare, dar s-ar putea sa fie nevoie sa le mai impaturesti, pana mai creste bebelusul tau. (Materialul in plus trebuie pus in fata la baietei si in spate la fetite.) Strecoara scutecul sub bebelus astfel incat marginea de sus sa fie aliniata cu talia lui.
4. Adu partea din fata intre picioarele bebelusului si tine-o pe loc in timp ce aduci partile spre centru si le prinzi, fie cu un invelis de scutec cu scai sau cu un ac de siguranta pentru scutece.
5. Apoi, daca nu folosesti o invelitoare de scutec, pune-i o pereche de pantalonasi impermeabili peste scutec. Pantalonasii impermeabili ar trebui sa-i vina confortabil - dar nu prea strans ca sa nu irite pielea copilului.
6. Daca folosesti scutece de unica folosinta: aseaza scutecul cu benzile pe spate. Strecoara-l sub bebelus, astfel incat partea de sus sa-i vina pe talie. Adu partea din fata intre picioarele bebelusului tau si pliaz-o in jurul stomacelului. Desprinde benzile de protectie a lipiciului de pe sistemul de prindere, trage-le ferm peste partea din fata si prinde scutecul. (Ai grija sa nu fixezi banda de prindere pe pielea bebelusului.) Scutecul trebuie sa i se potriveasca confortabil, fara sa fie foarte bine strans.
7. Cand ai terminat, ridica-l usor bebelusul de pe masa.
Ajutor in cazul de iritatie provocata de scutec:
Daca ai grija ca bebelusul tau sa fie uscat si curat, poti preveni eruptiile cutanate provocate de scutece. Cu toate acestea, daca pe funduletul bebelusului apar puncte mici si rosii, piele inflamata sau puncte cu puroi, fa cum te sfatui:
La primul semn de piele iritata, aplica o crema, de preferat una cu oxid de zinc. Freaca-i funduletul, dupa ce l-ai schimbat si spalat.
Lasa-ti bebelusul sa stea in funduletul gol ori de cate ori ai ocazia.
Limiteaza numarul de substante iritante pe care le aplici pe funduletul bebelusului tau. Foloseste sapunul doar o data pe zi si evita sa folosesti servetele umede pana cand ii trece eruptia. intotdeauna usca cum trebuie bebelusul dupa ce i-ai facut baie.
Gandeste-te sa ii schimb tipul de scutec – de la cele de unica folosinta la cele din panza sau invers – pana cand ii trece eruptia. Daca folosesti pantalonasi de unica folosinta sau din material plastic, asigura-te ca i-ai pus destul de largi, astfel incat aerul sa poata circula in interiorul scutecului.
Daca iritatia sau eruptia nu dispare intr-o zi sau doua, intreaba medicul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu