sâmbătă, 13 februarie 2010

Infectia din jurul cordonului ombilical la bebelusi


Ce reprezinta infectia din jurul cordonului ombilical la bebelusi?
Aceasta afectiune, denumita medical omfalita, se caracterizeaza prin aparitia infectiilor bacteriene in jurul cordonului ombilical la bebelusi. Infectia din jurul cordonului ombilical la bebelusi poate aparea in timpul nasterii sau dupa nastere, in primele zile de viata.

Care sunt simptomele de infectie din jurul coordonului ombilical la bebelusi?

- iritatie, umflatura sau sensibilitate prezente la baza ombilicului;
- cordonul ombilical este urat mirositor;
- puroi la baza cordonului ombilical;
- simptomele apar la 2-3 zile de la nastere.

Care sunt bacteriile ce provoaca infectia din jurul cordonului ombilical la bebelusi?

- stafilococul auriu;
- E.coli;
- streptococul de grupa B;
- streptococul piogen.

Care sunt factorii ce declanseaza infectia din jurul cordonului ombilical la bebelusi?

Germenii se transmit, in general, din cauza unor manevre efectuate de personalul medical sau prin simpla atingere a bebelusului de catre persoanele care vin in contact cu acesta (parinti, frati, rude etc.) care pot fi purtatori de stafilococ, fara sa prezinte o simptomatologie. De aceea, este extrem de importanta spalarea mainilor inainte de intrarea intr-o sectie de nou-nascuti, indiferent daca vorbim de personal sau parinti.

Orice persoana care intra intr-o sectie de nou-nascuti trebuie sa se spele pe maini cu apa si sapun dezinfectant. Acelasi lucru trebuie sa-l faca si mama de fiecare data cand intra contact cu nou-nascutul.

Cum tratam infectia din jurul cordonului ombilical la bebelusi?

Tratamentele se fac in functie de germenul care a fost depistat si de antibiograma. In mod normal, aceste infectii dispar in aproximativ 5 zile de la inceperea tratamentului, insa sunt infectii care necesita un tratament cu antibiotice de durata, adica pana la 21 zile. Daca dupa 2-3 cure de tratament infectia recidiveaza, putem vorbi de o slabire a sistemului imunitar sau depresie imunitara.

Un copil normal, nascut la termen, care face infectii repetate trebuie sa ne duca cu gandul ca poate fi vorba de o depresie imunologica, deci se impune terapie pentru cresterea imunitatii. In general, copilul alimentat artificial este mult mai expus riscului de infectie deoarece laptele matern contine anticorpi si factori antiinfectiosi pe care produsele artificiale nu le au.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu