sâmbătă, 13 februarie 2010

Nou-nascutii si rutina somnului


De cate ore de somn au nevoie nou-nascutii?
Nou-nascutii pot dormi până la 16 ore zilnic sau mai mult. Câteodată, nou-nascutul doarme chiar şi 4 ore neîntrerupt.

Ca la toţi oamenii, şi somnul bebeluşilor are mai multe faze: somnolenţă, faza REM (REM = rapid eye movement, mişcări rapide ale ochilor sub pleoapa închisă), somnul superficial, somnul adânc şi somnul profund.

Cu cât bebelusul creşte, cu atât perioadele în care acesta este treaz, devin mai lungi. Pentru părinţi, ritmul de 3 – 4 ore de somn al bebeluşului, este la început obositor, dat fiind că le perterurbă propriul lor ritm de somn, în timpul nopţii. Este nevoie deci de ceva răbdare, căci situaţia se schimbă pe măsură ce bebelusul creşte şi se adaptează tot mai bine ritmului de viaţă din afara pântecului matern.
E permis ca nou-nascutul să doarmă în patul părinţilor?
În primele săptămâni, majoritatea părinţilor preferă ca bebeluşul lor să doarmă în cameră cu ei, de exemplu într-un patut gen leagan. Răspunsul la această întrebare rămâne controversat. Este neîndoielnic faptul că nou-nascutii preferă apropierea fizică de părinţi, care le oferă confort şi îi linişteşte.

De asemenea, mamele care alăptează nu sunt nevoite să se scoale din pat, pentru a hrăni copilul.

Cu toate acestea, pediatrii nu recomandă ca nou-nascutul să doarmă în patul părinţilor, deoarece există riscul ca acesta să se supraîncălzească, nou-născuţii neputând la început, să-şi regleze eficient temperatura corporală.

Un legănuş cu rotile poate fi deplasat fără probleme, pe timpul zilei în living, astfel încât nou-nascutul să fie permanent în apropierea mamei.

În caz că pătuţul bebeluşului nu este mobil, acesta poate fi lăsat să doarmă ziua în landoul căruciorului, pentru a-l avea aproape.

Indiferent unde doarme nou-născutul, siguranţa acestuia trebuie să fie întotdeauna pe primul loc. Nu puneţi nimic în pătuţ care l-ar putea împiedica să respire!

Atenţie şi la jucăriile de pluş! Pentru a nu exista posibilitatea ca bebeluşul să se ştranguleze sau să se rănească, trebuie îndepărtate sforile sau şnururile, precum şi orice obiect contondent sau ascuţit. Ca să fiţi siguri, la cumpărarea unui pătuţ, controlaţi dacă acesta este certificat conform normelor europene.
Cum este indicat sa doarma nou-nascutul?
Puneţi nou-nascutul să doarmă pe spate. Studiile referitoare la moartea infantilă subită, arată că riscul scade dacă bebelusul doarme în poziţia pe spate. Se pot folosi sprijinitori de genul unui prosop rulat, care să menţină nou-nascutul în această poziţie, când doarme.

Somnul pe burtă nu este recomandat, deoarece există riscul unui blocaj al căilor respiratorii. Micuţii nu îşi pot ridica aproape deloc capul şi inspiră în această poziţie o mare parte din aerul tocmai expirat şi deci consumat.

Pentru copiii născuţi prematur sau cei care salivează mult, poziţia din timpul somnului trebuie stabilită împreună cu pediatrul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu