sâmbătă, 13 februarie 2010

Vazul bebelusului


Vazul bebelusului se dezvolta treptat, incepand din viata intrauterina, cand poate distinge lumina si ajungand la performantele vazului normal, abia dupa 8-9 luni de viata. La inceptut, vederea lor este neclara, alb-negru, fiind foarte atrasi de constraste, apoi incep sa distinga culori si mai tarziu, isi pot da seama de distanta la care se afla obiectele de ei, ca mai tarziu sa ajunga sa vada la fel ca tine.

Prima luna de la nastere, a bebelusului

Nou-nascutul abia poate distinge lumini, vederea lui nu poate diferentia culori, vazand mai mult in umbre. Ii plac contrastele puternice, mai ales intre alb si negru si nu poate vedea mai departe de 20-35 de centimetri, insa este o distanta suficienta pentru a distinge chipul celui care il tine in brate.

Vazul bebelusilor, la doua luni

Intre luna a doua si a patra, bebelusii incep sa diferentieze culorile, preferandu-le in aceasta perioada, pe cele mai deschise, mai pale, celelalte obosindu-le ochii.

Stiind acest lucru, producatorii confectioneaza jucariile, hainutele si alte produse destinate bebelusilor, in culori pale, de unde poate si denumirile unor culori in limbajul popular, precum “albastru de bebelus” sau “roz de bebelus”.

Este important sa ii incurajati dezvoltarea vizuala, oferindu-i jucarii colorate si cat mai complexe. Pe bebelusi ii atrag combinatiile multiple de forme si culori.

Vazul bebelusilor, la patru luni

Incepand cu luna a patra, bebelusii reusesc sa perceapa adancimea si distanta la care se afla obiectele de ei. Incep sa aiba mai mult control asupra manutelor lor si asupra atingerilor.

De acum in colo, micutul iti va atinge mai fin fata, stiind cat de aproape sau de departe esti de el. Mai mult, bebelusul incepe sa recunoasca expresiile fetei, mimica, putand sa interpreteze anumite gesturi ale tale si ale celor din jur. De asemenea, ajunge sa inteleaga exprimarea unor sentimente, trairi, emotii.

Vazul bebelusilor, la cinci luni

Bebelusul vede din ce in ce mai bine, iar acum reuseste sa vada mai clar obiectele mici. El incepe sa poata urmari usor obiectele in miscare, abilitate care i se tot dezvolta pana la opt luni.

Acum incepe sa diferentieze mai clar, nuantele culorilor din aceeasi gama cromatica, insa in mod continuu trebuie sa il stimulezi prin jucarii, lumini (ai grija sa nu fie puternice), imagini etc.

Vazul bebelusilor, la opt luni

La opt luni, bebelusii vad la fel de clar si complex ca un adult, ramanand sa capete experienta si in privinta interpretarii imaginilor pe care le percep. Sunt curiosi si doresc sa atinga orice obiect le atrage atentia.

La aceasta varsta, copilul poate recunoaste persoanele cunoscute, chiar daca acestea se afla la distanta, iar culoarea ochisorilor lui este mult mai clara, urmand sa se mai modifice foarte putin de acum inainte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu