duminică, 14 februarie 2010

Alaptarea bebelusului. Avantaje


Se spune ca laptele si dragostea de mama nu pot fi inlocuite cu nimic in lume.

Prima recomandare facuta mamelor dupa nastere, de catre medicii pediatri, este "alaptati-va copiii"!

Nu sunt simple vorbe, alaptarea (alimentatia naturala) este foarte importanta pentru copil, dar si pentru proaspata mamica.

Sunt cazuri, cand pot aparea unele probleme, peste care se poate trece cu calm, rabdare, vointa, chiar tenacitate, dar mai ales cu multa dragoste pentru bebelusul vostru.

Unii bebelusi nu sug din primele zile. Pentru copilul abia venit pe lume, actul suptului cere un efort destul de mare. El va deveni agitat, va lasa sanul din gura, va plange. Mama va trece si ea de la enervare la deznadejde, convinsa fiind ca nu va putea alapta niciodata.

Astfel, dezechilibrul sufletesc va influenta secretia lactata, care se va diminua, agravand problemele.

Ca urmare, dorinta si teama mamei ca isi va vedea bebelusul suferind si plangand de foame, o va determina sa recurga prea usor la biberon.

In scurt timp bebelusul va refuza sanul si va prefera biberonul, de unde va obtine laptele mai usor. Sanul mamei, nefiind stimulat de suptul bebelusului, va scadea treptat secretia lactata, ceea ce va avea ca urmare intarcarea rapida a copilului.

Nu trebuie sa va lasati descurajate de primele greutati in alaptare si nu abandonati prea usor incercarile de a va hrani bebelusii la san. Nu va ganditi ca nu aveti lapte suficient sau ca nu sunteti capabila sa alaptati.

Avantajele alaptarii

Avantajele alaptarii sunt incontestabile in raport cu alimentatia artificiala:

Bebelusul alimentat cu lapte de mama se va dezvolta armonios si va fi mai rezistent la infectii. Se va imbolnavi mai rar, iar bolile pe care eventual, le va face, se vor manifesta mai usor decat la copiii hraniti artificial.

In special, in primul trimestru de viata, bebelusii hraniti artificial vor avea o dezvoltare mai deficitara decat cei hraniti natural.
Laptele de mama are o compozitie speciala, propice dezvoltarii normale a bebelusului, compozitie care nu a putut fi reprodusa, in totalitate, in produsele lactate artificiale.
In cazul alimentatiei artificiale, laptele de vaca este total nepotrivit in primele luni de viata, avand o compozitie mult diferita de laptele matern.

Temperatura laptelui de mama este numai buna pentru bebelus, iar sterilitatea este perfecta.
Laptele de la san este si cel mai ieftin aliment pentru copil, de fapt este chiar gratuit. Ne scuteste in acelasi timp, de alte munci precum prepararea laptelui, incalzirea lui, sterilizarea biberoanelor si altele.

Si pentru mame este benefica alaptarea. Organele genitale dilatate si obosite dupa nastere, vor reveni mai repede la normal, la mamele care alapteaza, in timp ce la celelalte vor ramane cu predispozitie la imbolnaviri, mai tarziu.
Dar lucrul cel mai important este cimentarea psihica, ce se produce intre mama si copil, in timpul alaptarii.
Cand veti alapta, veti avea sentimentul ca oferiti bebelusului ceva din trupul si sufletul vostru. Este un sentiment unic, pe care orice mama si orice copil merita sa-l traiasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu