sâmbătă, 13 februarie 2010

Teste genetice pentru siguranta bebelusului

Viitorii parinti au intotdeauna un lucru in comun: vor sa afle cat mai multe despre sanatatea copilului lor. Mai jos regasiti o lista cu testele care detecteaza prezenta unor defecte congenitale in timpul sarcinii.

Testarea serului sanguin matern

Este un simplu test de sange care detecteaza nivelurile de alfa-fetoproteine si nivelurile hormonilor estriol si hcG. Desi acestea par elemente complicate este necesar sa cunosti importanta acestora. Testul acesta indica riscul de a avea disfunctii ale creierului, ale coloanei vertebrale sau ale peretelui abdominal. In plus, detecteaza riscul sindromului Down. Este facut de toate femeile insarcinate fara a avea riscuri, desi exista posibilitatea unui rezultat fals pozitiv. Se face, de regula, intre saptamana 15 si 18 de sarcina, iar rezultatele sunt disponibile dupa cel putin o saptamana.

Ecograful

Aceasta este o procedura prin care medicul deplaseaza un instrument pe abdomenul tau sau plaseaza un instrument mic in vagin pentru a oferi imagini ale fetusului pe un monitor. Ecograful determina varsta si sexul copilului si cat de repede se dezvolta. Nu exista riscuri, desi exista sansa de a obtine un rezultat fals pozitiv.

Amniocenteza

Amniocenteza este un test foarte precis prin care medicul, ghidat de ecograf, introduce un instrument in abdomen si recolteaza o mostra a lichidului amniotic. Acest test este util pentru depistarea defectelor canalului neural, a sindromului Down sau a altor defecte cromozomale. Testul presupune unele riscuri, cum ar fi crampe sau sangerari vaginale, existand un risc de ca una din 200 de femei sa avorteazaein urma acestei proceduri. Dar acest test trebuie facut daca exista in familie un istoric de defecte congenitale, daca aveti deja un copil cu probleme congenitale sau daca aveti peste 35 de ani. Testarea se face intre saptamanile 14-18 de sarcina, iar rezultatele sunt disponibile dupa trei saptamani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu