sâmbătă, 13 februarie 2010

Cum sa ai un bebelus inteligent


Daca esti insarcinata si te gandesti la cat de talentat va fi copilul tau si la cate premii va lua cand va ajunge la scoala. Dar realitatea este ca bebelusul se afla inca in burtica iar intelegenta este in plina formare.

Studiile pentru a masura coeficientul de inteligenta al bebelusului au subliniat rolul crucial al genelor parintilor. Alte cercetari pe aceeasi tema au subliniat ca factor principal in stimularea inteligentei muzica clasica.

Insa toate acestea cat si starea psihica a mamei si alimentatia acesteia duc la formarea creierului celui mic si la dezvoltatea conexiunilor sistemului nervos central.

Pe scurt iata de ce anume trebuie sa tii cont pentru a avea un copil destept inca din burtica:Alimentatia sanatoasa in sarcina

Vitamina B este esentiala pentru formarea sistemului nervos al copilului, indeosebi in procesele de invatare si memorare. Necesar de care are nevoie o femeie gravida este de 450mg in timpul sarcinii. In timpul alaptarii insa aceasta cantitate creste pana la 550mg.
Acesta este motivul pentru care curele de slabire, care produc un deficit in cantitate de minerale si vitamine, nu sunt recomandate.

Rolul miscarii pentru mama si bebelus
Chiar daca trebuie sa ai grija de tine in timpul sarcinii si sa nu depui eforturi mari, nu exclude sportul din rutina zilnica. Ceea ce este important este sa nu exagerezi cu miscarea. Corpul tau va semnala in fiecare trimestru de sarcina la cat effort se poate supune.
In plus studiile arata ca acei copii care au mame sportive au avut un punctaj mai mare la testele de inteligenta.

Importanta unei danturi sanatoase
Desi vizitele la medicul stomatolog nu sunt pe placul nimanui, nu poti contesta cat de importanta este verificarea sanatatii danturii. Chiar daca consideri ca ai un zambet sanatos, doar medicul stomatolog este in masura sa verifice daca suferi de peridontita. Aceasta inflamatie duce la eliberarea hormonului prostaglandine ce cauzeaza nasterea prematura.

Eliminarea stresului
Incerca sa eviti stresul si toate activitatiile care iti provoaca disconfort, mai ales in perioada de sarcina. Stresul in sarcina are un efect negativ asupra bebelusului si stopeaza dezvoltarea conexiunilor intre sinapsele cerebrale.

Alaptarea
In primele luni de viata nutritia bebelusului este asigurata de laptele matern. Alaptarea trebuie sa dureze pana la minim 6 luni si chiar si pana la 1 an conform Institutului de Ocrotire a Mamei si a Copilului. In plus studiile au demonstrat diferente vizibile intre coeficientul de inteligenta al bebelusilor hraniti la san si al acelora care au fost hraniti cu formule din lapte.

Importanta fierului
Acumularea de minerale si vitamine esentiale pentru copil continua sa se stabilizeze in primii doi ani de viata.

In primul an de viata, laptele matern ii asigura necesarul de fier, iar apoi formulele din lapte imbunatatite cu acesta contribuie la cantitatea de fier din organismul bebelusului. Pentru a asigura mineralele si vitaminele din corpul bebelusului, daca il hranesti pe acesta cu lapte de vaca, tine seama ca acest tip de hrana il priveaza de fier. Vorbeste cu mediul tau despre aceste metode de nutritie pentru a lua decizia cea mai buna in ceea ce il priveste pe cel mic.

Optimismul
Daca ai trecut cu bine peste stresul din timpul nasterii, acorda importanta si depresiei postnatale . Desi acest tip de depresie este frecvent in randul proaspetelor mamici, aceasta duce la dificultati de atentie, iritabilitate si moleseala. Stari care influenteaza negativ bebelusul, deoarce acesta are nevoie in primii ani sa fie sustinut si invatat. Nu uita sa ii oferi in fiecare moment ce e mai bun bebelusului tau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu